Putcorrosie

Putcorrosie of MIC is een zeer agressieve vorm van corrosie. Deze vorm van corrosie wordt veroorzaakt door zogenaamde zwavel reducerende bacteriën. Ook biofilm speelt daar een rol bij. De effecten kunnen dramatisch zijn voor wanden of constructies. Zowel staal als roestvast staal en andere metalen kunnen door MIC aangetast worden.
Aantasting van de ballast tanks of monopiles zal de levensduur van de constructie aanzienlijk verkorten. Tevens zal er veel meer aan onderhoud besteed moeten worden.

USAF™ (UltraSound AntiFouling) is bewezen effectief in het bestrijden van bacteriën in water. Zie literatuurstudie “Ultrasoon geluid als sterilisatie methode” van de universiteit van Utrecht. De USAF™ zenders produceren micro cavitatie belletjes. Wanneer deze gasbelletjes imploderen, ontstaan er drukgolven tot 2000 bar.
Deze drukgolven lopen het water in. Micro-organismen in het water worden samengedrukt door deze drukgolven, waardoor de celwanden of membranen scheuren. Dit is het einde van de bacterie.

MIC heeft geen of minder kans als de bacteriën die daarvoor verantwoordelijk zijn, permanent bestreden worden door USAF™. De zwavel reducerende bacteriën zijn een essentieel onderdeel van het proces.

De drukgolven voorkomen ook de vorming van een biofilm op de wanden van een tank of monopile. In het geval van MIC speelt de oxidatie zich voor een groot deel af onder een biofilm.
Biofilm is ook verantwoordelijk voor de vermeerdering van micro-organismen. De biofilm werkt als een soort kraamkamer voor bacteriën. Het bestrijden van de biofilm is dus direct en indirect voordelig voor het bestrijden van de bacteriën.

Aantasting van constructies door MIC zorgt voor veel onderhoud en zal uiteindelijk de totale levensduur van de constructie aanzienlijk verkorten.

MIC is een snel werkende oxidatie. Aangenomen wordt dat 3 mm per jaar een normale snelheid voor MIC is. Hierdoor zal de levensduur van dergelijke constructies drastisch verkort worden.

Het zwavelgehalte in water zal, zeker gezien het toenemende gebruik van rookgaswassers, aanzienlijk toenemen. Hierdoor neemt de kans op MIC en intensiteit toe.

Toepassingen:

Ballastwater tanks schepen
Monopiles wind generatoren op zee
Diverse constructies

Bestrijdt bacterie

Verstoort samenwerking met zwavel

Ballastwatertanks

Monopiles

Verlengt levensduur object

Beperkt onderhoudskosten

Milieuvriendelijk